Tudnivalók a kisállathamvasztásról

A háziállat sok esetben családtagnak számít. Sok közös élményben van részünk együtt, sok közös emléket szerzünk. Amikor arra kerül a sor, hogy az állat eltávozik az életünkből, érthető, hogy szeretnénk méltó módon búcsút venni tőle.

Nem mindenkinek van azonban arra lehetősége, hogy kertjében temesse el állatát. De még ha van is, nem biztos, hogy ezt az opciót tartja a család a legmegfelelőbbnek. Ilyenkor a kisállatok hamvasztása jelenti a legjobb és legolcsóbb megoldást.

De mi is az a kisállathamvasztás? Az alábbiakban felsoroljuk a témával kapcsolatos legfőbb tudnivalókat.

Milyen háziállatokat lehet elhamvasztani?

A kutyák és macskák hamvasztása a leggyakoribb. Azonban szinte bármilyen háziállat elhamvasztható, beleértve a madarakat, nyulakat, hörcsögöket és még az egzotikus háziállatokat, például a majmokat, hüllőket is.

Hogyan történik a kegyeleti kisállathamvasztás?

  • Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a hamvasztás nálunk mindig egyéni, sosem tömeges. Egyszerre mindig csak egy állatot hamvasztunk. A hamvak, amiket visszakap, csakis az Ön kisállatának maradványai.
  • A hamvasztás magas hőfokon, 750-1000 °C fok körül történik. Az ehhez szükséges időtartam az állat méretétől függ, de nagyságrendileg néhány órát vesz igénybe.  Példaként egy közepes testű kutya elhamvasztása 1,5 óra időt igényel.
  • A maradványokat minden esetben átvizsgáljuk. Amennyiben a hamu fémtárgyakat tartalmaz (műtéti implantátum),  azokat a gazdinak a hamvakkal együtt átadjuk (az urnában a hamvak tetejére helyezve). 
  • Az esetlegesen fennmaradó nagy csontdarabokat – amelyek nem égtek el –, finom, hamuhoz hasonló porrá porítjuk.
  • A hamvakat kérésnek megfelelő urnába, tárolóba helyezzük. A hamvak mennyisége, amit visszakap, a háziállat méretétől függ. Hozzávetőlegesen a hamvasztás előtti súly körülbelül 3,5%-át teszi ki.

Miért lehet jobb döntés a hamvasztás, mint a temetés? Mit érdemes mérlegelni?

A döntés meghozatalakor nyilván több tényező is szerepet játszik: számíthatanak a költségek, a praktikum, az életkörülmények.

A saját udvaron vagy kertben történő eltemetés nem minden esetben praktikus. Az állat méretétől függően megfelelő mélységű sírgödröt kell kiásni. Tisztában kell lenni a földben húzódó gáz-, víz-, illetve egyéb vezetékek pontos elhelyezkedésével, valamint a háziállatok eltemetését tiltó esetleges helyi előírásokkal. Ha télen hullik el az állat, a fagyott föld külön nehézséget okoz. Végül, de nem utolsósorban azt is mérlegelni kell, hogy ha esetleg új házba költözne majd egyszer, mi lesz kedvence kertben ásott sírjával.

A temetés mint megoldás persze nem csak saját területen jöhet szóba, manapság számos helyen léteznek kisállattemetők. Ez az opció értelemszerűen csak akkor valós, ha távolság szempontjából elérhető az Ön számára a szolgáltatás.

A kisállat elhamvasztása gyakran a legkényelmesebb megoldás és szintén lehetővé teszi, hogy méltó emléket állítson kedvencének.

Mit tehet a hamvakkal?

A mai kisállattartóknak minden eddiginél nagyobb választási lehetőségük van a tekintetben, hogy mit tehetnek szeretett kutyájuk, macskájuk vagy más háziállatuk hamvaival. Íme néhány lehetőség:

Szétszórás: Ha kedvence szeretett túrázni vagy úszni, és van olyan csendes hely, amit különösen kedvelt, hamvainak szétszórása szép módja az elbúcsúzásnak és a tiszteletadásnak.

Kisállat-urnák: A hamvak megőrzésének legnépszerűbb módja a háziállat urnában történő elhelyezése, amit otthonában egy erre kijelölt helyen őrizhet. Számos különböző stílusban és árfekvésben kaphatóak urnák, melyek egyedévé tehetőek az urna külsején elhelyezett fotóval vagy gravírozással. Gyakori, hogy a gazdik az állat nyakörvét vagy bilétáját is mellé teszik a polcra.

Kegyeleti ékszerek kisállatok hamvai számára: A hamvakból egy jelképes, kis mennyiséget egy erre a célra készült kegyeleti ékszerben is megőrizhet, illetve viselhet is. Ezen ékszerek első ránézésre csupán “csak” ékszernek tűnnek, de esztétikai értékükön túli eszmei értékük még nagyobb. A kegyeleti ékszermedálok egy kis, zárható rekeszt tartalmaznak, melybe elrejthetőek a hamvak. A medálok sokféle formában eléhetőek, vannak például kutya- , cica-, szív-, tappancsalakúak. A medál nyakláncra fűzhető és viselhető csakúgy, mint bármely ékszer, vagy nyitott díszdobozban vitrinbe, polcra helyezhető.